Enkele dagen geleden ontdekten we een ongewoon voertuig in de parking van de Havenlaan. Wij laten jullie graag kennis maken met de fiere eigenaar Bart Herbosch, die ons volgende “rijtest” bezorgde.
Via collega Marc Peetermans, heb ik de Twike ontdekt. Marc is volledig begeesterd door minimale ecologische belasting van de mens op zijn omgeving.
Mijn eerste ontmoeting met zijn Twike was een aha-erlebnis; in positieve zin nl. “waaw, ideaal voor korte afstanden op een sportieve weerbestendige manier te overbruggen”; als in negatieve zin “amai da’s schandalig duur” (fyi nieuw 24 000€ ref. www.twike.de).
Dan bood de gelegenheid zich aan dat ik eens kon meerijden met Marc en toen was ik verkocht maar ik had het geld niet noch wou ik er zulk bedrag aan spenderen.
Echter, aan onze 2de auto waren kosten en eigenlijk is dit een zeer dure kost voor korte afstanden,Toen ben ik aan een businiess case begonnen om in een Twike of een goedkoper alternatief te investeren. Bij toeval was er op dat moment een tweedehands Twike beschibkaar (bouwjaar 2001) => de case was rond en bijgevolg de beslissing snel genomen. Alternatieve opslossingen bleken ook niet goedkoop en telkens custom-made.
Er mee rijden is echt als “a toy for a boy”; vooral aan het stuur zitten en cruisen, wel met hoge concentratie (om de putten en deksels te ontwijken want de Twike heeft een zeer harde vering).
Twike-en is wel een manier van leven:
- men moet steeds het gebruik van de Twike goed voorbereiden
- de batterij is niet onmiddellijk opgeladen (gewone laadtijd is ongeveer 4u, “snel”-laden kan op 1,5u tot 2u)
- controleren of de “range” van de batterij voldoende is om het doel te bereiken
- de batterij-grootte bepaald de “range”: min. 50-60km (zoals mijn Twike) tot 200km (duurdere Li-batterij)
- ifv van de performantie en levensduur van de batterij:(bij mij nog een NiCd)
- moet men min. 1x per week de batterij volledig opladen en vervolgens op korte tijdspanne volledig opgebruiken/ontladen.
- moet men de tijd nadat de batterij is opgeladen en rijden zo kort mogelijk houden > dus om 3u ’s morgens starten met laden (via een timer) om vervolgens naar het werk te vertrekken
De Twike rijd vrij vinnig en kan probleemloos 70km/u rijden waardoor het niet belemmerend werkt voor de rest van het verkeer op binnenwegen (FYI de Twike is gehomologeerd als tweezitter en heeft bijgevolg een brommmer-plaat en mag niet op fietspaden rijden). Echter als men zuinig en traag rijdt is de efficientie van bijtrappen groter en bijgevolg positief op de “range: zo kan ik perfect 70km ver geraken als ik slechts 45km/u rijd.
Natuurlijk is de Twike eveneens een bezienswaardigheid daar er maar een 7-tal in België rondrijden wat ook wel leuk is. Maar soms heeft dit als gevolg dat tegenliggers door naar de Twike te staren precies recht op mij gaan rijden m.a.w. constante asertiviteit is dus steeds een vereiste.
“